Violența în baza de gen
Violența în bază de gen este un termen general, care, de regulă, este folosit pentru a defini violența față de o persoană, cauzată de identitatea sa de gen.
Aceasta poate avea mai multe forme:
fizică:
se întâmplă atunci când cineva folosește forța fizică și statutul său de superioritate pentru a-și impune controlul asupra ta sau voința lui împotriva voinței tale.
Agresiunea fizică se manifestă prin următoarele acțiuni:
lovire, trântire, izbire, tăiere, tragere de păr, strangulare, muşcare, otrăvire, intoxicare sau oricare altă acțiune care îți poate aduce vătămări corporale vizibile sau invizibile.
psihologică:
se întâmplă atunci când cineva folosindu-se de statutul său de superioritate te ofensează verbal sau prin comportamentul său, te face să se simți umilită, neajutorată și subordonată, când cineva îți interzice să te realizezi profesional sau îți interzice să comunici cu familia sau cu prietenii, argumentând că el decide pentru tine ce trebuie să faci tu.
Acțiunile care te conduc la aceasta stare pot fi:
luarea în derâdere, insultarea, poreclirea, șantajul.
economică:
se produce atunci când un membru de familie sau o altă persoană îți sustrage sau deteriorează bunurile (mobile, imobile) personale cu scopul de a-și impune voința și controlul asupra ta.
Bunurile sau resursele financiare acumulate în familie sunt comune și tu trebuie să ai acces la acestea în mod egal cu soțul tău. Împreună decideți ce faceți cu proprietatea comună și nu unilateral.
Privarea de bunurile sau banii comuni este o formă de violență economică, care mai include și lipsirea de mijloace de existență primară: hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate sau de mijloace economice, impunerea la munci nedorite, grele, nocive în detrimentul sănătății sau alte acțiuni care provoacă suferință fizică sau psihică victimei.
spirituală:
se întâmplă atunci când o persoană (partenerul intim, membrul familiei sau o altă persoană) îți interzice, îți limitează, îți ridiculizează sau te pedepsește pentru valorile tale culturale, etnice, lingvistice sau religioase, cu scopul de a-ți impune un sistem de valori personal inacceptabile sau de a subestima importanța satisfacerii necesităţilor tale moral-spirituale.
sexuală:
se întâmplă atunci când cineva folosește forța și statutul său de superioritate pentru a întreține cu tine un raport sexual sau orice acțiune cu caracter sexual, inclusiv în formă perversă, fără a ține cont de dorința ta.
Se consideră violență sexuală inclusiv încercarea (tentativa) acestei persoane de a întreține un act sexual nedorit de tine.
Violență sexuală este orice conduită cu caracter sexual manifestată prin:
avansuri, aluzii cu caracter sexist, mângâieri, sărutări, atingeri în locuri intime fără ca tu să-ți dai acordul sau atunci când tu ești în imposibilitatea de a-ți exprima acordul.
STEREOTIPUL
În psihologia socială un stereotip este o reprezentare, o imagine caricaturală, o idee primită, o opinie preconcepută, acceptată şi vehiculată fără o reflecţie, cu privire la un grup uman sau la o clasă socială.
La fel este o categorie sau un grup în care încadrăm oamenii, idee falsă care există în mintea noastră cu privire la un lucru. Persoană, grup, înainte de a cunoaşte suficient acel lucru. Etichete pe care le punem unor oameni doar pentru că aparțin unui anumit grup.
PREJUDECATA:
a manifesta sentimente negative (dispreţ, ură, frică, respingere) faţă de fiecare individ dintr-un anumit grup. Prejudecata duce la discriminare şi violenţă.
DISCRIMINAREA
este o consecinţă a prejudecăţilor. A discrimina înseamnă a respinge pe cineva, a-l jigni pentru că aparţine unui anumit grup faţă de care avem prejudecăţi.
Cum pot ajuta pe cineva care suferă de diferite forme de violentă, chiar dacă nu sunt specialist sau specialistă în domeniu?
- I. Sunt pregătit/ă să
- II. Verific
- III. Ascult
- IV. Conectez
- V. Direcționez / Refer
UNDE TE POȚI ADRESA
La Strada (telefon de încredere 0 8008 8008, linia fierbinte 0 8007 7777)
Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copil (str. Calea Ieşilor 61/2, Chişinău, tel. 022 75-88-06, 022 75-67-87)
CASA MĂRIOAREI Asociația Obștească Împotriva Violenței în Familie (sos. Hincesti 4, Chișinău, tel. 022-72-58-6)
Centrul de asistență și protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane (tel. 022 25- 49- 98)
Centrul de Informare și Resurse PRO BONO, la adresa de email management.probono@gmail.com sau la numărul de telefon 069328983.
93 total views, 4 views today