În 11 raioane bugetele locale pentru acțiunile de tineret vor fi elaborate având la bază necesitățile tinerilor

Autoritățile publice locale din 11 raioane și-au consolidat capacitățile în domeniul dezvoltării bugetelor publice locale în mod participativ și bazate pe programe. Astfel, 5 noi regiuni s-au alăturat programului de mentorat: Rîșcani, Leova, Edineț, Glodeni și Bălți. Instruirile s-au axat pe subiectul procesului bugetării participative a autorităților publice locale, componenta programelor de tineret. 

în perioada 25 august și 15 septembrie 2020, Centrul de Informare și Resurse „PRO BONO”, cu suportul Fondului comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova, a desfășurat zece instruiri cu reprezentanții grupurilor de lucru și a APL-urilor, pe subiectul procesului bugetării participative a autorităților publice locale, componenta programelor de tineret. Totodată. la aceste instruiri a fost prezentată nota informativă pentru fiecare regiune, realizată în baza la Youth Score Card, rapoartele bugetelor locale, statistica BNS, ș.a. alte acte de referință.

Astfel, s-au desfășurat și întâlniri cu grupurile de lucru și cu reprezentanții APL-urilor din primele 6 regiuni beneficiare ale proiectului pentru al doilea an consecutiv (Anenii Noi, Fălești, Șoldănești, Nisporeni, Ocnița, Sîngerei). În cadrul acestora, participanții au stabilit obiectivele și rezultatele pe care vor să le obțină și au analizat Planurile de Acțiuni din 2020 și ce au realizat din acestea. 

Instruire cu reprezentanți APL, 2019, Anenii Noi

„În contextul unui buget local limitat, este imperativ asigurarea unui proces de planificare eficient care ar permite valorificarea banilor publici destinați sectorului de tineret într-un mod eficient și bazat pe date, statistici și obiective clar stabilite”, a menționat Ion Donea manager program UNFPA Moldova.

De asemenea, reprezentanții grupurilor de lucru din toate cele 11 regiuni (6 regiuni din 2019 și 5 din 2020) beneficiază de suport și mentorat din partea experților în dezvoltarea bugetelor planurilor locale de tineret pentru anul 2021, conform metodologiilor Ministerului Finanțelor.

”În cadrul activităților încercăm mobilizarea cât mai largă a tuturor actorilor locali, inclusiv a tinerilor și organizațiilor de reprezentare a tinerilor, pentru a reuși dezvoltarea unor planuri de tineret care vor putea în mod real și eficient soluționa niște necesități ale tinerilor la nivel local”, a precizat Igor Ciurea, expert a programului de mentorat. 

Programul contribuie la dezvoltarea capacităților Autorităților Publice Locale la nivel regional, prin implementarea și evaluarea politicilor de tineret, respectând principiile managementului bazat pe rezultare și bugetarea participativă.

Instruire cu reprezentanți APL din Ocnița, 2019

Activitățile sunt organizate de Centrul de Informare și Resurse PRO BONO cu suportul Fondului comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație.

 739 total views,  2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

five + 14 =