Elena Chihai este elevă în clasa a 10-a, în Instituția Publică Liceul Teoretic Mircea Eliade, unde în anul 2022 a fost vicepreședintă a Consiliului de Elevi. Aceasta a acceptat să povestească despre activitatea ei în această structură, să împărtășească bune practici și să vină cu recomandări pentru alți tineri care vor să se implice într-un consiliu de elevi.
„Cunoaștem faptul că senatele de elevi au scopul comun de a îmbunătăți experiența elevilor în anii lor de școală. Acestea reprezintă o comunitate, o punte dintre administrație și elevi. Senatul discută cu elevii și cadrele didactice pentru a organiza evenimente relevante și utile. Totodată, acesta are puterea de a vocifera problemele sau cerințele elevilor la consiliile profesorale. Astfel, senatul are o influență semnificativă în asigurarea unei stări de bine în cadrul instituției”, menționează Elena.
Elena este un exemplu de activism civic în școala sa. Mai întâi, a optat să devină membră în senatul de elevi din cadrul școlii. Ulterior, datorită dorinței și implicării sale, a fost aleasă în calitate de vice președintă de către semenii săi.
Anul trecut, când am ocupat funcția de vicepreședinte am avut un set diferit de responsabilități decât cel care îl avea funcția de membră. De la executarea propriu-zisă a sarcinilor, am ajuns să le creez. La fel, s-a schimbat și dinamica de lucru: fiind responsabilă de o echipă întreagă, lucrul meu consta în monitorizare. A devenit un exercițiu de management al echipei. Această funcție, ca și oricare alta în cadrul consiliului, dispune de responsabilitățile ei diferite, dar extrem de importante. Asociez consiliul de elevi cu un mecanism cu o mulțime de piese: fiecare membru este o piesă diferită, cu cerințe diferite. În momentul în care una dintre piese nu funcționează corect, procesul se oprește, exact cum s-ar întâmpla într-un consiliu.
Fiind parte dintr-o echipă, ulterior administrând una, Elena vine cu mai multe recomandări, de care ar trebui să țină cont cei care își doresc să se implice într-un consiliu de elevi.
Cred că o persoană implicată trebuie să fie una determinată și extrem de devotată – calități-resursă care ar ajuta-o în activitatea sa, nu doar în cadrul consiliului de elevi. Dacă te gândești să te implici, asigură-te că ai timp suficient, plăcere și entuziasm. Un lucru lipsit de plăcere și entuziasm este unul fără efect. Succes în viitoarea voastră activitate în senatul elevilor și desigur ambiție și răbdare!
2,275 total views, 2 views today
Leave a Reply