Tinerii – o prioritate pentru regiunile Cahul și Ungheni

În contextul Săptămânii Naționale a Tineretului, pe 16 și 19 noiembrie, la Cahul și Ungheni au avut loc evenimentele de lansare a proiectului „Dezvoltarea sectorului de tineret în regiunile Cahul și Ungheni prin elaborarea politicilor participative”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului EU4Moldova: regiuni-cheie. 

Adolescenții și tinerii vor fi împuterniciți să-și revendice drepturile, fiind capabili să adopte comportamente pozitive și sănătoase. Astfel, 5.000 de adolescenți și tineri vor fi informați și vor beneficia de 4 strategii raionale și municipale pentru tineret bazate pe rezultate, 5.000 vor fi informați și implicați în programele consiliilor de tineret și consiliilor elevilor, 5.000 de adolescenți și tineri vor fi informați despre serviciile centrelor de tineret, iar 20.000 de adolescenți și tineri vor fi informați despre importanța cetățeniei active.

Proiectul tinde să consolideze politicile locale de tineret, integrând nevoile și prioritățile tinerilor. De asemenea, acesta va implica tinerii în elaborarea și monitorizarea bugetului pentru a crește transparența și eficiența resurselor locale alocate activităților destinate tinerilor. Timp de treisprezece luni cât va fi implementat proiectul, CIR PRO BONO va implica mai mulți actori-cheie în acest proces, iar datorită efortului comun, în regiunile Cahul și Ungheni va exista un sector de tineret mai dezvoltat și incluziv.

„Uniunea Europeană investește în jur de 23 de milioane de euro pentru a fortifica capacitatea, incluziunea socială, teritorială și economică a municipiilor Cahul și Ungheni. Un aspect important este capacitatea tinerilor de a-și putea exprima opiniile și de a se implica în procesul de luare a deciziilor. Acest lucru nu este doar o prerogativă democratică, este un sprijin pentru autoritățile locale să răspundă prin programe, servicii, la necesitățile tinerilor. Aceasta va spori prosperitatea mun. Cahul și va îmbunătăți calitatea vieții tinerilor din Cahul și Ungheni.” a declarat Matilda Halling, Ofițer de Program, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Tinerii, lucrătorii de tineret, reprezentanții consiliilor, centrelor de tineret și organizațiilor neguvernamentale care lucrează cu tinerii au participat la o masă rotundă cu Autoritățile Publice Locale din municipiile și raioanele Cahul și Ungheni. În cadrul acesteia, invitații și-au manifestat interesul și suportul în implementarea proiectului și în dezvoltarea sectorului de tineret.  

„În cadrul proiectului EU4MOLDOVA: regiuni-cheie, UNICEF împreună cu partenerii săi implică tinerii în luarea deciziilor. Tinerii din regiunile rurale, din familii social-vulnerabile doresc ca vocea lor să fie auzită prin intermediul mecanismelor formale de participare cum ar fi consiliile de elevi, consiliile locale ale tinerilor sau centrele de tineret. Împreună cu autoritățile publice locale, tineri pot construi un viitor frumos, un viitor pe așteptările lor, la ei în localitate. UNICEF își dorește ca împreună cu partenerii locali să fortifice instituțiile de participare și să-i motiveze să planifice cât mai eficient bugetele publice locale destinate participării tinerilor”, menționează Alex Petrov, ofițer UNICEF Moldova.

„Tinerii sunt o prioritate pentru organizația noastră, de aceea acest proiect este o oportunitate frumoasă de a lucra cu adolescenții și tinerii din Cahul și Ungheni. Crearea politicilor de tineret în mod participativ, consolidarea capacităților structurilor existente de tineret, îmbunătățirea și dezvoltarea de servicii noi prestate de centrele de tineret, explicarea, prin campaniile de informare a importanței strategiilor raionale/municipale de tineret, a rolului consiliilor locale de tineret în procesele bugetare, etc. sunt doar câteva din prioritățile pe care ni le-am propus. Avem obiective ambițioase, însă contăm mult pe susținerea Autorităților Publice Locale și implicarea inerentă a tinerilor din aceste regiuni,” a declarat Simona-Patricia Savin.

Proiectul „Dezvoltarea sectorului de tineret în regiunile Cahul și Ungheni prin elaborarea politicilor participative” este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, implementat de PNUD Moldova și UNICEF Moldova, cu suportul Centrului de Informare și Resurse „PRO BONO”.

 

 1,947 total views,  6 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fourteen + twelve =